Перепис козаків-чорноморців 1794 року розміщений в Інтернеті


На офіційному сайті Державного архіву Краснодарського краю (РФ) розміщена електронна копія збірника документів “Первая перепись казаков-переселенцев на Кубань в конце XVIII века”, випущеного в Краснодарі ще 2006 року.

520-сторінкове видання презентує документи з архівної справи 1794 року “Посемейные списки старшинам и казакам Черноморского войска, поселившимся на высочайше пожалованной сему войску земли на Таманском полуострове… Кубани” (Ф. 249, оп. 1, спр. 276а), тобто фіксує персональний склад колишніх запорожців/чорноморців та членів їхніх родин на час переїзду з України.

Списки переселенців опубліковані відповідно до порядку їх розташування у справі – за куренями, самі назви яких багато говорять знавцям топоніміки Придніпров’я. Науково-довідковий апарат складається з передмови, коротких відомостей про перші кубанські курені, іменного покажчика та списку використаних джерел. Іменний покажчик складений за куренями в алфавітному порядку. Усередині кожного куреня прізвища також дані за абеткою.

Здійснювався проект зусиллями кубанських архівістів в рамках місцевої програми заходів до 70-річчя створення Краснодарського краю та 215-ліття освоєння козаками кубанських земель.