Зустріч вчених з Прем’єр-міністром України


26 вересня 2016 року відбулася нарада під головуванням Прем’єр-міністра України В. Б. Гройсмана з питань реформування наукової сфери та розвитку академічної науки.

У зустрічі взяли участь віце-прем’єр-міністр України В. А. Кириленко, міністр освіти і науки Л. М. Гриневич, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти О. В. Співаковський, президент Національної академії наук України академік НАН України Б. Є. Патон, президенти національних галузевих академій наук України, ректори провідних вищих навчальних закладів та представники наукової громадськості.

Учасники наради ознайомили зі своїми здобутками, обговорили сучасний стан вітчизняної науки й основні проблеми галузі, заслухали пропозиції щодо поліпшення ситуації, що склалася. Науковці також наголосили на необхідності сприяння с боку держави налагодженню взаємодії бізнесу та науки.

Президент НАН України академік Б. Є. Патон у своєму виступі наголосив, що стратегічним напрямом виходу нашої країни із нинішніх економічних проблем є пріоритетний розвиток високотехнологічних галузей, продукція яких має бути конкурентоспроможною на світовому ринку. А розвиток цих галузей може спиратися лише на вітчизняну науково-технічну сферу, яка зараз знаходиться, на жаль, в кризовому стані.

Академік Б. Є. Патон зазначив: “Наша Академія наук, яка була створена у важкі роки громадянської війни, накопичила за свою майже столітню історію величезний науковий потенціал. Було б безвідповідально і небезпечно, якби ми втратили це безцінне національне надбання”.

Прем’єр-міністр зазначив, що держава має інвестувати в науку, але ця інвестиція має бути успішною. Сьогодні необхідно будувати нові стосунки між наукою та освітою, між наукою і промисловістю, між наукою і бізнесом. “Нам потрібно дати відповідь на те, які нам потрібно ресурси, як ми будемо їх використовувати, яка має бути система взаємодії влади, науковців, Академії, що буде показником нашої співпраці”, – сказав В. Б. Гройсман.

Підсумовуючи дискусію Прем’єр-міністр наголосив на необхідності продовження нарад з питань реформування наукової сфери та запропонував наступну таку зустріч провести у жовтні 2016 року та обговорити на ній конкретні пропозиції щодо нагальних змін у вітчизняній науці.