“Ромські студії” у Чернігові


За ініціативи ГО “Вектор Плюс” і Навчально-наукового Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету (ЧНПУ), у партнерстві з Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України і за підтримки Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду “Відродження” у четвер 3 листопада 2016 року в місті Чернігів відбудеться презентація інноваційного проекту – освітнього модулю “Ромські студії в ЧНПУ”.

Метою освітнього проекту є створення умов для зменшення проявів ромофобії та інших форм дискримінації ромів за етнічною ознакою на Чернігіщині через популяризацію знань про історію та культуру ромів; зміцнення міжкультурного діалогу серед молоді, просування європейських цінностей.

Місце проведення: 308 аудиторія, проспект Миру, 13, м. Чернігів, Україна.

Початок о 10.00.

ПРОГРАМА

10.00 Відкриття:
Коваленко Олександр Борисович, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського ЧНПУ, кандидат історичних наук, професор.

10.05-10.30 Вітальне слово:
Кеда Марина Костянтинівна, заступник директора з наукової роботи Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського ЧНПУ, голова ГО “Вектор Плюс”, кандидат історичних наук;
Казанська Марина Адамівна, голова Чернігівської міської громадської організації “Романо-дром”;
Воронко Олег Григорович, керівник проекту “Освітній модуль «Ромські студії в ЧНПУ»”, доцент кафедри всесвітньої історії Навчально-наукового Інституту історії, етнології та правознавства імені О. М. Лазаревського ЧНПУ, кандидат історичних наук;
Сухомлинів Валерій Петрович, представник Київського міського історичного та культурно-просвітницького товариства “Романіпе”;
Казанська Альона Борисівна, координаторка молодіжного напряму Чернігівської міської громадської організації “Романо-дром”.

10.30-11.00 Презентація освітнього модуля “Ромські студії в ЧНПУ”
Зіневич Наталія Олексіївна, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України.

11.20 Лекція: Вступ до курсу “Ромські студії” (Зіневич Н. О.)

18.00 Засідання міського історичного клубу “Геродот”.
тема: “Нацистський геноцид ромів на Чернігівщині: історія і пам’ять” (Зіневич Н. О.)

В межах проекту передбачено розробку навчального курсу “Ромські студії” для студентів 3 курсу (автори курсу: О. Бєліков, О. Воронко, Н. Зіневич); розробка навчальних лекцій на ромську тематику в межах загальних потокових курсів для студентів 2-го курсу (автори: М. Кеда, Ю. Петровська), формування фокус-групи серед студентів ЧНПУ з метою написання курсових робіт за ромською тематикою, проведення навчально-методичного тренінгу, наукове консультування, підготовка студентами за результатами досліджень наукових статей; залучення до викладання ромських студій в ЧНПУ, відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України, вітчизняних науковців-ромологів з інших академічних установ країни, зокрема, к.і.н., с.н.с. Наталію Зіневич (Київ), к.і.н., доц. Олександра Бєлікова (Донецьк-Вінниця); залучення провідних фахових закордонних дослідників для рецензування програми і навчально-методичного посібника з курсу “Ромські студії” (етнолога, ромолога Єлену Марушиакову (Болгарія), історика, ромолога Андрія Котлярчука (Швеція); публікація програми і навчально-методичного посібника “Ромські студії” (автори: О. Бєліков, Н. Зіневич) та низка інших заходів.