Презентація збірника, присвяченого Олександру Шульгину: післямова


19 січня 2016 року в Музеї Української революції 1917-1921 років – відділі Національного музею історії України (будинок кол. Центральної Ради) – відбулась презентація унікального видання, підготовленого Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України “Олександр Шульгин в українському державотворенні та міжнародній політиці / Збірник наукових праць та документів” (упоряд. В. Піскун (К., 2016)).

Упорядник збірки, доктор історичних наук, професор Валентина Піскун розповіла про історії створення книги, про постать Олександра Шульгина як в історії Української революції та УНРівської еміграції, так і українському сьогоденні.

Директор Музею Української революції Олександр Кучерук продемонстрував низку світлин, пов’язаних з Олександром Шульгиним та Києвом. Низка з яких була показана вперше. Зі словом виступала небога Олександра Шульгина та одна з авторів збірки Олена Леонтович, яка окрім безпосередньої теми презентації, поділилася й деякими родинними спогадами.

Перед учасниками виступили й інші автори збірки: Інна Старовойтенко, Валентин Кавунник та Людмила Ващук, які наголосили на значенні опублікованих статей та джерел для розвитку української історіографії, концептуалізації історії України та розвитку української державності та культури загалом.

Насамкінець варто зазначити, що захід привернув увагу значну кількість учасників: науковців, музейників та загалом громадськості, що черговий раз підкреслює неординарність і важливість постаті Олександра Шульгина та актуальності продовження подібних досліджень.

Дмитро ГОРДІЄНКО