“Розвиток гуманітаристики в українському зарубіжжі: основні напрямки, установи, постаті”


У четвер 5 квітня 2018 року Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України проводить Міжнародну наукову конференцію “Розвиток гуманітаристики в українському зарубіжжі: основні напрямки, установи, постаті”.

Місце проведення: м. Київ, вул. Трьохсвятительська 4, зал засідань вченої ради.

2018 рік є знаковим у історії України та організаційного становлення й розвитку української науки у світі. 100 років тому Українською Центральною Радою було проголошено незалежну Українську Народну Республіку, згодом Українською державою створено Всеукраїнську Академію наук. Разом із тим із поразкою Української революції значна частина політичної еліти та науковців опинилася в еміграції, і саме там продовжила свою діяльність. На обговорення виноситься широке коло питань розвитку української гуманітаристики у зарубіжжі.

Основні напрями роботи:

1) українські наукові часописи в зарубіжжі та їх участь у наукових дискурсах;
2) постаті визначних українських науковців;
3) українські наукові інституції в країнах світу;
4) поширення знань про Україну в світі українськими громадськими організаціями в зарубіжжі.

Робочі мови: українська, англійська.
Проїзд та проживання за рахунок учасників конференції.

Матеріали конференції будуть опубліковані в збірнику наукових праць “Ucraina Magna”, вип. IV. Кінцевий термін подачі матеріалів 10 червня 2018 р. Обсяг до 1 др. арк. Посилання автоматичні внизу сторінки. Статті приймаються такими мовами: українська, англійська. До статті додати назву, ім’я автора і розширені анотації (близько 500 др. знаків) українською та англійською мовами. За наявності ілюстрацій, вони подаються в електронному варіанті з роздільною здатністю не менше 300 dpi.

Зразок оформлення посилань:

1. На статтю: О.І.Лупандін, Громадськополітична та державна діяльністьДмитра дорошенка (До 125 річчя від дня народження) Український історичний журнал 3 (2007) 36–45.
2. На книгу: І. Гирич, Михайло Грушевський: конструктор української модерної нації / Київ (Смолоскип) 2016, 840 с.

Заявки на участь у конференції надсилати до 25 березня 2018 р. на поштову адресу: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, вул. Трьохсвятительська, 4, м. Київ, 01001 чи на Е-mail:
Дмитро Гордієнко: dmytro.gordiyenko@gmail.com (+38 067 605 88 63)
Юлія Горбач: gorbatschjulia@bigmir.net (+38 067 596 93 81)