Збірник “Скарби шведських архівів. Документи з історії України”


Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України отримав для своєї наукової бібліотеки надзвичайно цінний подарунок – книгу ” Скарби шведських архівів. Документи з історії України”, упорядковане Marina Trattner . У підготовці збірника брали участь співробітники Інституту о. Юрій Мицик та Орест Заєць.
Це перше, але, сподіваємося, не останнє дослідження українських документів та джерел з історії України, які нині перебувають у Державному архіві Швеції в Стокгольмі (Riksarkivet). Практично шановна пані Траттнер відкрила цим виданням (дуже гарно й ошатно оформленим) нову сторінку в дослідженні зарубіжної україніки.
Можна говорити і про нове слово в археографії, адже публікації джерел здійснено мовою оригіналу, в українському перекладі та з факсимільним відтворенням оригіналу. У нашому вітчизняному археографічному полі такі видання просто відсутні.
Щирі вітання упорядниці, авторському колективу, і глибока подяка за коштовний подарунок. Бажаємо Марині Траттнер не зупинятися на першому виданні!