“Manuscriptorium”


Ця міжнародна інформаційно-пошукова інтернет-система складається з відкритого каталогу історичних колекцій та цифрової бібліотеки рукописів і стародруків. Ініціатором створення ресурсу та координатором контенту є Національна бібліотека Чеської Республіки.

Мета проекту полягає в наданні дослідникам різних спеціальностей доступу до рукописів і інших історичних документів (інкунабул, стародруків, гравюр, історичних карт, статутів та ін.), які були створені до 1800 року і мають велику наукову, культурну й історичну цінність.

Партнерами Національної бібліотеки Чеської Республіки з формування даного ресурсу є понад 80 чеських та зарубіжних бібліотек та архівів, а також інших документознавчих організацій. Серед найактивніших зарубіжних партнерів – Університетська бібліотека Братислави (Словаччина), Бібліотека Академії наук Словаччини, Національна бібліотека Польщі, Університетська бібліотека м. Вроцлава (Польща), Бібліотека Литовської академії наук, Національна та університетська бібліотека Рейк’явіка (Ісландія), Центральна національна бібліотека Флоренції (Італія), Національна бібліотека Іспанії, Національна бібліотека Румунії, Національна бібліотека Туреччини. 2009 року до проекту приєдналася Національна бібліотека Білорусі.

Обсяг бібліографічних записів в Manuscriptorium сягає 185 тисяч, з яких понад 4 тисячі мають пряме посилання на текст документа. На сьогодні цифрова колекція рукописів і стародруків, представлених в Manuscriptorium, є однією з найбільших не тільки в Європі, але і у світі. Доступ до бібліографічних записів не обмежений, доступ до повних текстів документів частково ускладнений вимогою онлайн-реєстрації. Сайт проекту створений 2006 року за фінансової підтримки Євросоюзу.