“Архив еврейских местечек”


Сайт “Архив еврейских местечек” створений цього року недержавниим Петербурзьким інститутом юдаїки (РФ) і презентує матеріали великого польового проекту дослідження єврейських містечок Східної Європи, що здійснюється разом з Центром мистецтв Єврейського університету в Єрусалимі (Ізраїль), Гарвардським університетом (США) та Асоціацією єврейських громад України.

З кінця 1980-х років були проведені більше сорока експедицій, учасники яких з ентузіазмом займалися вивченням єврейських містечок-штетлів, записували спогади, брали інтерв’ю, документували і фотографували, складали схеми кладовищ, фіксували тексти епіграфічних пам’яток (передовсім, епітафії), збирали старі знімки, молитовники і сувої, ритуальні іудейські предмети та багато іншого. Все це склало основу інститутського архівного зібрання.

Сьогодні на сайті розміщені унікальні документи і фотографії, зібрані в експедиціях 1991-1997 років на території України. Поступово оприлюднюватимуться й інші матеріали з генеалогії, етнографії, історії та антропології єврейського населення колишнього СРСР.