Документи діаспори з визнання Голодомору в Україні геноцидом


До Центрального державного архіву зарубіжної україніки надійшов унікальний комплекс архівних документів, які висвітлюють успішні заходи української діаспори у США, спрямовані на визнання Голодомору в Україні геноцидом. Документи передані відомим українським громадським діячем у США Михайлом Герецем через громадську організацію “Фундація імені Олега Ольжича”.

Йдеться, зокрема, про матеріали, які відображають діяльність Тимчасового комітету для навчання про Голод-Геноцид в Україні (Ad Hoc Committee on Education about the Famine-Genocide in Ukraine) під головуванням Михайла Гереця, який протягом 1985-1987 рр. домігся офіційного включення розділу “Голод в Україні” до навчальних програм середньої та вищої освіти в рамках курсу “Порушення прав людини”. Також, серед переданого комплексу є документи, що висвітлюють зусилля Михайла Гереця по затвердженню української мови на рівні з німецькою, французькою та іншими світовими мовами, знання яких оцінювалося як додаткові бали для вступу в університети США.

З приводу передачі у понеділок 14 грудня в прес-центрі УКРІНФОРМу відбулася прес-конференція за участі директора Центрального державного архіву зарубіжної україніки І. М. Маги, заступника директора ЦДАЗУ В. О. Тихенко, голови Правління Фундації імені Олега Ольжича С. І. Кота, директора Бібліотеки імені Олега Ольжича при Фундації імені Олега Ольжича О. С. Кучерука та виконавчого директора Спілки архівістів України О. Я. Гараніна.

За матеріалом http://tsdazu.gov.ua