Проект з вивчення відбитків пальців на середньовічних печатках


Новий британський трьохрічний науковий проект “Imprint” покликаний дослідити відбитки пальців і долонь, залишені на воскових печатках документів, датованих від 12-го до 14-го століття. Роботи фінансуватиме Рада з мистецьких та гуманітарних досліджень (AHRC), безпосередніми виконавцями виступлять професор Філіппа Хоскін (Philippa Hoskin) з університету Лінкольна, Англія та доктор Елізабет Нью (Elizabeth New) з Абериствиського університету, Уельс. Вони опрацюють 1500 печаток з історичних рукописів у соборах Ексетера, Херефорда і Лінкольна, Національній бібліотеці Уельсу та Вестмінстерському абатстві. Загальна вартість проекту – близько 100 тисяч доларів США.

Відбитки, виявлені під час архівних досліджень, порівняють з сучасними відбитками за допомогою спеціалізованої автоматизованої системи дактилоскопічної ідентифікації (AFIS) і спробують провести можливі паралелі. Водночас, дослідники намагатимуться встановити можливі випадки середньовічного шахрайства – наприклад, якщо відбитки на очевидних підробках співпадуть з відбитками на документах, що вважаються справжніми.

Відомо, що першою Великою Печаткою Англії (Great Seal of England) була печатка короля Едуарда Сповідника (1003-1066), відбитки якої збереглися до нашого часу. Печатки були індивідуальними – більшість посадових і приватних осіб середньовіччя мали свою персональну печатку, яку традиційно знищували після смерті власника. Виняток становила лише королівська родина, яка мала одночасно кілька діючих зразків. Під час пілотного дослідження було встановлено, що придатні для вивчення відбитки є приблизно на 37 % збережених печаток.

Фактично йдеться про нове, досі майже не вивчене історичне джерело, яке дозволить персоніфікувати безпосередніх авторів важливих історичних документів. Зважаючи на особливе методологічне значення проекту та його інструментальне новаторство, всі результати, включно з виявленими відбитками, будуть викладені у відкритий онлайн-доступ на спеціальному сайті, який створюється в Інституті гуманітарних досліджень Шеффілдського університету в Англії. Там же запланований цикл семінарів та прес-конференцій для громадськості.

За матеріалом http://www.lincoln.ac.uk