Презентація монографії про Софійський заповідник


Національний заповідник “Софія Київська” та Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України запрошують на презентацію наукової монографії Ірини ПРЕЛОВСЬКОЇ “Передумови, обставини організації та перші роки функціонування Софійського державного архітектурно-історичного музею-заповідника” (К., 2015).

Монографія є першим в історіографії комплексним дослідженням передумов та обставин організації та функціонування Софійського державного архітектурно-історичного музею-заповідника у міжвоєнний період ХХ століття.

У яких умовах опинилась перлина світової архітектури – Софійський собор у роки Української революції та у 1920-30-х рр.? Які церковні та громадські установи діяли в цей час на його території? Що спонукало владу до збереження собору та створення на його основі заповідника? Хто були перші співробітники заповідника, які завдання вони перед собою ставили?.. На ці та багато інших питань відповідає автор на підставі ретельного та прискіпливого вивчення архівних матеріалів, спогадів очевидців тощо.

Презентація розпочнеться у середу 24 лютого о 16.00 у музеї “Будинок митрополита” на теріторії Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, вул Володимирська, 24).