У Канаді помер український історик Орест Субтельний


У канадському місті Торонто 24 липня у віці 75 років пішов із життя український історик Орест Субтельний. Про це повідомляє Український дослідний інститут Гарвардського університету (США).

Він народився 7 травня 1941 року в окупованому на той час нацистами польському Кракові. Навчаючись в аспірантурі Гарвардського університету, Субтельний був серед першої когорти аспірантів Українського дослідного інституту та першим, хто здобув докторський ступінь у новосформованій Програмі українських студій, написавши дисертацію на тему “Вимушені союзники: Пилип Орлик та його відносини з Кримським ханством і Османською імперією. 1708–1742”. Відтоді він створив шість книжок зі східноєвропейської та української історії і безліч статей та окремих книжкових розділів.

Найбільше визнання Субтельному принесла праця “Україна: Історія”, вперше опублікована 1988 року видавництвом Торонтського університету. Вона мала значний вплив на формування світогляду українців, які здобували незалежність і закладали основи новітньої української держави, що постала наприкінці ХХ століття.

Орест Субтельний понад 30 років був професором кафедр історії та політичних наук у Йоркському університеті в Торонто (Канада).

Панахида відбудеться у четвер, поховання у п’ятницю в Торонто.

http://huri.harvard.edu