Унікальна архівна виставка в Празі


Поліцейський ескорт у повному бойовому спорядженні пронісся вулицями Праги, супроводжуючи документи епохи Карла IV (1316-1378) під час перевезення їх зі сховища на виставку у Національний архів Чехії (Narodni Archiv). Лише чотири дні можна буде побачити унікальні раритети, які тримав у руках легендарний король, більшість взагалі ніколи досі не виставлялися.

Експозиція під назвою “Архів Чеської корони − документальні скарби Карла IV”, присвячена 700-річному ювілею чеського монарха, також приурочена до державного свята, ніби перекидаючи місток з XIV-го століття у ХХ-те − від Священної Римської імперії до незалежної Чехословаччини 1918 року…

Що ж це за стародавні сторінки, від яких правоохоронці не відійдуть ні на крок за всі чотири дні виставки? Державні декрети, дипломатичні листи − з ними безпосередньо працював Карл, який 1355 року став також імператором Священної Римської імперії. Відвідувачі зможуть на власні очі побачити скріплений золотою печаткою документ від 1 вересня 1347 року, за яким празькі архієпископи наділялися правом помазання і коронації чеських королів. А ось меморандум від 7 квітня 1348 року, що підтверджує привілеї, якими римські королі та імператори наділяли чеських королів. Документ від 9 жовтня 1355 року, також з золотою печаткою, повідомляє про приєднання до земель Чеської корони двох нових герцогств.

Серед експонатів договори, які Карл, активний геополітик, укладав з французьким, польським та угорським королями, з австрійськими та баварськими герцогами. І, нарешті, абсолютно унікальний документ, у якому перераховуються скарби Священної Римської імперії.

Співробітник Центру медієвістики Вацлав ЖУРЕК, що спеціалізується на вивченні Люксембурзької династії, розповів “Чеському Радіо” про значення цих вицвілих сторінок, історичну вартість яких виміряти неможливо.

− Згадані документи мають принципове значення для найважливіших рішень, які приймав Карл IV як чеський король і як римський імператор.

− Від часів Карла IV минули більше шести століть, як же вдалося зберегти ці сторінки до наших днів?

− Не слід забувати, що документи ХIV століття і більш ранні, які складають цей архів, мають велике державно-правове та символічне значення і зберігалися з великим старанням і турботою у наступні після Карла століття.

− Як саме вони зберігалися?

− У наші дні, звичайно, для цього існують сучасні методи зберігання, а раніше їх, перш за все, ретельно охороняли, стежачи за тим, щоб вони не потрапили у чужі руки, щоб їх ніхто не викрав, бо вони мали принципове державно-правове значення. Коли починалася якась політична криза, правитель намагався тримати документи при собі і вивозити у безпечне місце, щоб ніхто інший їх не отримав і не міг поставити під сумнів його права на владу в королівстві.

− Зараз президенти, прем’єри, та й монархи не пишуть власноруч договори та закони, часто навіть не читають те, що підписують. А як діяв Карл IV?

− Ми дуже мало знаємо, яку саме участь у створенні цих документів брав безпосередньо король . Безумовно, він був знайомий з їх змістом, знав тогочасні міжнародні дипломатичні мови – латинську та німецьку. Складанням документів займався канцлер, йому ж належать формулювання у тексті. Безсумнівно те, що Карл IV знав їхній зміст.

Вхід на виставку, яка проходить з 27 по 31 жовтня 2016 року у приміщенні Національного архіву на Архівній вулиці, 4 у Празі, безкоштовний.

За матеріалом http://radio.cz