Угоду про діяльність Запорізького відділення Інституту продовжено на 5 років


Уже вісімнадцятий рік при Запорізькому національному університеті функціонує Запорізьке відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України. Нещодавно ректор ЗНУ, професор Микола ФРОЛОВ та директор Інституту, професор Георгій ПАПАКІН продовжили угоду про діяльність цього центру наукових досліджень на наступні п’ять років.

Свого часу згаданий академічний осередок постав на базі “Науково-дослідної лабораторії історії Південної України ХVІІІ – ХІХ століття”, створеної на історичному факультеті професором Анатолієм Бойком (1960-2010). У жовтні 1999 року уклали першу угоду про співпрацю між тодішнім ректором вишу, професором В’ячеславом Толоком та директором Інституту, академіком Павлом Соханем.

На сьогодні серед співробітників відділення (на громадських засадах) є як випускники, так і викладачі історичного факультету ЗНУ. Це, зокрема, декан історичного факультету, професор Володимир Мільчев (керівник відділення), кандидати історичних наук Владислав Грибовський, Сергій Білівненко, Роман Молдавський, Юлія Головко та здобувач Михайло Павленко.

Науково-видавнича діяльність Запорізького відділення Інституту була та є дуже вагомою як за кількістю, так і за якістю публікацій. Регулярно друкуються праці у рамках кількох фундаментальних серій, серед яких можна відзначити “Запорозьку спадщину” (22 випуски), “Старожитності Південної України” (27 випусків), “Джерела з історії Південної України” (11 томів), “Усну історію Степової України” (11 томів), “Забуті щоденники” (10 випусків), “Джерела з історії соціальних рухів на Півдні України” (4 випуски), “Твори Дмитра Яворницького в 20-ти томах”, “Твори Якова Новицького в 5 томах” та інші.

Ще одним важливим напрямком діяльності Запорізького відділення стала польова археографічна робота – вже сімнадцятий років поспіль продовжується запис та наукове опрацювання усних споминів про суспільне, господарське та побутове життя, звичаї, традиції та обряди населення сіл та містечок Південної України у ХХ ст. Крім того, представники Відділення часто стають ініціаторами й організаторами наукових конференцій, читань та круглих столів. Зокрема, варто згадати проведення щорічних всеукраїнських наукових конференцій “Новицькі читання” та “Історія Степової України XVII – початку ХХ століття”.

Науковими партнерами Запорізького відділення Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України є ВНЗ та академічні, архівні і музейні установи України, Польщі, Болгарії, Словенії, Канади та США.

За матеріалом https://www.znu.edu.ua