Пікетування Президії НАН України


Шановні колеги!

З початку січня 2018 року Президія НАН України проводить розподіл бюджетних асигнувань на проведення фундаментальних і прикладних досліджень для кожної установи на поточний рік. Попри те, що Законом України про Державний Бюджет України на 2018 рік фінансування НАН України збільшене на суму, яка дозволяє перевести всіх (!) співробітників на повний робочий тиждень (+ 354,881 млн. грн. за кодом 641030 та 500 млн. за кодом 641230), за попередніми відомостями, для більшості установ визначаються суми, які змушують знову встановлювати неповний робочий тиждень. При цьому жодним чином не враховано ефективність наукового доробку інституцій.

Цинічно-непрозорий кулуарний розподіл фінансування Президією НАН України (та ще за умов, коли Уряд і Верховна Рада реально задовольнили першочергові потреби академії), свідчить про свідомий курс на знищення української науки. При цьому на власні потреби у 2018-му році Президія додатково передбачила 18,966 млн. грн. (код 641020), хоча минулого року вже мала бездефіцитний фонд оплати праці.

Усе це змушує нас апелювати до української громадськості, а також вдатися до акцій протесту.

Закликаємо усіх небайдужих вийти разом з нами на пікетування Президії НАН України під гаслом “За прозорий і справедливий розподіл бюджетного фінансування установ НАН України з урахуванням ефективності наукових досліджень”.

Пікетування проходитиме у віторок 16 січня та середу 17 січня біля головного входу до будинку Президії НАН України (м. Київ, вул. Володимирська, 54), кожного з цих днів пікетування починатиметься о 13.30.

Водночас у віторок 16 січня профспілка та ініціативна група працівників Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України проведуть прес-конференцію з приводу цієї кричущої ситуації. Захід відбудеться у прес-центрі агентства УНІАН (м. Київ, вул. Хрещатик, 4), початок об 11.30.

Пікетування у середу 17 січня приурочене до затвердження обсягів фінансування академічних установ на засіданні Президії НАН України.

Усвідомлюємо, що це лише першочергові кроки, покликані забезпечити
подальше оздоровлення ситуації в НАН України та виведення української науки з кризи, спровокованої в першу чергу діяльністю та бездіяльністю Президії НАН України.

* * *

Фото з пікетування Президії НАН України у жовтні 2013 року на знак протесту проти кулуарних планів ліквідації Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського.