Боротьба за справедливий розподіл фінансування науки триває


Українські науковці закликають Національну академію наук прив’язати фінансування наукових установ до ефективності їх роботи, забезпечити прозорість розподілу коштів та повну зайнятість науковців. Про це заявила доктор історичних наук, професор Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського Національної академії наук України Валентина ПІСКУН на прес-конференції в УНІАН.

“Розподіл бюджетних коштів між інститутами за давньою традицією, що склалася в Академії наук, відбувається на підставі якихось коефіцієнтів, які визначаються директорами інститутів і президією Академії наук. Такий підхід не включає стимулів покращення наукової діяльності для науковців. Науковці вимагають, щоб результати їхньої діяльності були покладені в основу оплати праці та розподілу бюджетних коштів”, – сказала Піскун. За її словами, вчені закликають скликати позачергові загальні збори НАН для зміни її статуту відповідно до мети підвищення ефективності наукової діяльності.

Своєю чергою, доктор історичних наук, професор Віктор БРЕХУНЕНКО, який був присутній на прес-конференції, підкреслив, що вимоги науковців, що включають прозорість та ефективність фінансування наукових установ, а також забезпечення повної зайнятості, не були позитивно сприйняті президією НАН.

“Хотів би сказати, що вкрай негативна реакція президії Національної академії наук була на ці вимоги, які були представлені науковцями-мітингувальниками 16-17 січня. Ми живемо в паралельних реаліях. Вдумайтеся: навіть найпростіша вимога, що не потребує бюджетного фінансування й стосується лише гласності, а саме – публікація штатних розкладів президії Національної академії наук України і всіх наукових установ – навіть ця вимога була відхилена”, – зазначив науковець.

При цьому президент Гетьманської фонду Петра Дорошенка, депутат Київської обласної ради Олексій ДОРОШЕНКО, так само присутній на прес-конференції, повідомив, що науковці звертатимуться до Кабінету міністрів, а також готуватимуть індивідуальні та колективні позови до Академії наук у зв’язку з неефективним розподілом бюджетних коштів.

“Зараз розглядаються різні варіанти: й індивідуальні позови до Академії наук, й колективні позови співробітників. Розглядається варіант звернення до державних органів, які відповідають за примирення трудових колективів із їхніми роботодавцями. Всі варіанти, природно, буде випробувано. Звичайно, буде й звернення до Кабінету міністрів про перегляд системи фінансування науки. Академія наук не справляється з покладеними на неї обов’язками із рівномірного та справедливого розподілу грошей, які вже виділено державою”, – зазначив Дорошенко.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв про готовність запровадити в 2018 році нові механізми підтримки науки за участю наукового співтовариства.

УНІАН

* * * * *

Лист-звернення до Голови Профспілки працівників НАН України А. І. ШИРОКОВА

Шановний Анатоліє Івановичу,

Дирекції наукових установ розпочали надавати/показувати головам профспілкових комітетів для ознайомлення кошториси та штатні розписи наукових установ НАН України. Основною метою такого ознайомлення є погодження обидвох ці документів.

Особливістю цьогорічного процесу погодження є зміст листа № 12/1 від 05.01.2018 начальника Відділу фінансово-економічного забезпечення діяльності НАН України Л. С. Литвишко, з яким вона звернулася до керівників бюджетних наукових установ і організацій НАН України. В кінці цього листа жирним шрифтом виділено нагадування, що штатний розпис установи повинен бути обов’язково погоджений з профспілковим комітетом установи.

Разом з цим, як слідує із інформації дирекцій, обсяги фінансування установ, доведені у лімітній довідці, є недостатніми для 100% виплати заробітної плати. Як результат, це відображається у штатних розписах через неповну зайнятість.

У зв’язку з цим просимо Вас, шановний Анатоліє Івановичу, розмістити на веб-сторінці Профспілки працівників НАН України або ж повідомити у письмовій формі наступне:

1. позицію Голови Профспілки стосовно легітимності запровадження режиму неповної зайнятості в установах НАН України у 2018 році;

2. роз’яснення, як запровадження режиму неповної зайнятості порушує/не порушує п.2.2.3 чинної Галузевої Угоди, де мова йде про забезпечення 100% виплати заробітної плати;

3. Вашу рекомендацію/пораду щодо дій профспілкових комітетів у цій ситуації.

Така інформація є конче необхідною, аби допомогти профкомам визначитися і вчинити юридично правильно при погодженні штатних розписів.

З повагою,

Андрій ТРОХИМЧУК, голова первинної профспілкової організації Інституту фізики конденсованих систем, м. Львів

Тетяна КОТЕНКО, голова первинної профспілкової організації Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, м. Київ

Богдан КЛИМ, член ЦК Профспілки працівників НАН України, голова первинної профспілкової організації Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка, м. Львів

Олег ОРЛОВ, голова первинної профспілкової організації Державниого природничого музею, м. Львів

Марія ХОМИН, голова первинної профспілкової організації Західного наукового центру НАН України, м. Львів

24 січня 2018 року