УВАГА! Конференція “Нюрнберзький трибунал: історія, компроміси та сучасні наслідки” переноситься на 19-20 листопада


19-20 листопада 2015 року (четвер – п’ятниця) в м. Києві з ініціативи та фінансової підтримки ГО “Європейський християнський конгрес” у приміщенні Київського національного університету імені Тараса Шевченка пройде Міжнародна наукова конференція “Нюрнберзький трибунал: історія, компроміси та сучасні наслідки”. Початок о 10.00.

Організатори:

ГО “Європейський християнський конгрес”

Український Інститут Національної Пам`яті

Дипломатична академія України при Міністерстві закордонних справ України

Центральний державний архів зарубіжної україніки

Інститут дослідження злочинів коммунізму (Швеція)

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Історичний факультет

Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України

Інститут історії України НАН України

Інститут Всесвітньої історії НАН України

Інститут держави і права ім. В. Корецького НАН України, Київський університет права НАН України

Товариство “Меморіал”.

Мета проведення:

• доведення до суспільства, урядів, конфесій в Україні та в світі думки про неможливість існування сучасної цивілізації в умовах безкарності злочинів проти людства та людяності, які не мають терміну давнини, але через уникнення покарання породжують ще більші злочини;

• пошук, вивчення та публікація документальних джерел щодо причин та обставин розв’язання Другої світової війни, а також подальших політичних домовленостей і компромісів у справі покарання злочинів нацизму та комунізму;

• публікація повного зібрання документів та матеріалів Нюрнберзького трибуналу (1945–1946) для доведення до широкої громадськості;

• протидія використанню Церкви для ідеологізації загарбницьких війн, анексій, конфліктів, які призводять до дестабілізації світу;

• порівняльний джерелознавчий аналіз опублікованих матеріалів Нюрнберзького трибуналу;

• дослідження ролі Нюрнберзького трибуналу у формування національної пам’яті країн Центральної та Східної Європи.

Робота конференції відбуватиметься за напрямами:

1. Подолання радянської ідеологічної спадщини у справі вивчення історії створення міжнародного трибуналу країн-переможців у Другій світовій війні; введення до наукового обігу та українського інформаційного простору повного зібрання документів та матеріалів Нюрнберзького процесу 1945–1946 рр.

2. Історія створення Нюрнберзького трибуналу (1945–1946): ініціативи і наслідки.

3. Компроміси Нюрнберзького трибуналу: питання, які приховали СРСР та Захід від Нюрнберзького трибуналу та світової громадськості. Сучасні наслідки непокараних злочинів та компромісів Нюрнберзького трибуналу.

4. Проблеми вивчення тотожності комуністичної та націонал-соціалістичної ідеологій, а також досвіду інших країн з організації та втілення постанов Нюрнберзького трибуналу.

У рамках конференції відбудеться презентація збірника доповідей попередньої конференції «Історія та сучасні виклики непокараних злочинів радянського тоталітаризму проти Церкви», що відбулася 11 червня 2015 року в Київській православній богословській академії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

На конференцію запрошуються представники всіх християнських церков України, інших конфесій, представники країн – учасників Другої світової війни, а також:

• представники Української діаспори в світі

• міжнародні правозахисні та громадські організації

• представники міжнародних ЗМІ

• громадсько-політичні діячі.

Офіційні мови конференції: українська, англійська, російська. Для участі в роботі конференції дистанційно передбачено skype-зв’язок.

У рамках конференції та “Європейської християнської платформи пам`яті, порозуміння та співпраці заради світової безпеки” буде проведено круглий стіл в Укрінформі на тему “Компроміси Нюрнберзького трибуналу та сучасні наслідки”. Круглий стіл відбудеться 18 вересня 2015 року о 10:00 у приміщенні Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” за адресою: вул. Б. Хмельницького, 8/16, Київ, 01001.

Матеріали конференції вийдуть друком окремим збірником до кінця поточного року.

Редакційні побажання до оформлення статей:

• у правому верхньому куті – ім’я та прізвище автора, нижче по центру – назва статті;

• на початку статті вмістити анотацію українською мовою (4-5 рядків курсивом) та ключові слова (курсивом);

• у вступі повинні бути відзначені: актуальність проблеми, огляд літератури за темою дослідження, мета наукової статті;

• у збірнику посилання на літературу подаються у вигляді звичайних наскрізних кінцевих виносок без квадратних дужок;

• в кінці статті після кінцевих висновків додати анотацію англійською мовою: по центру – слово SUMMARY, з правого боку – ім’я та прізвище автора, нижче – назва статті і текст (ідентичний з українською анотацією);

• текст та супровідні матеріали мають бути відредаговані і перевірені, а прізвища та інші власні назви, а також терміни мають бути звірені і мати однакове написання. Всі скорочення, які вживаються у статті перший раз, розшифровувати. Після цитат з архівних матеріалів у дужках вказувати мову оригіналу.
Обсяг наукової статті – не більше 12 сторінок форматом А4 (разом з бібліографією), MS Word, шрифт Times New Roman, 14 кеглем з інтервалом 1,5 (у тексті не має бути примусових переносів). Таблиці та інші ілюстрації до статті подавати (за необхідності) окремими файлами з розширенням *.jpg або *.tiff , розмірність – 200 dpi, у якісному виконанні. Підписи до ілюстрацій подавати окремим списком у тексті після анотації.

Статті надсилати за електронними адресами до 5 вересня 2015 року на наступні адреси:

• Володимир Авер’янов: european.christian.congress@gmail.com;
Контактний тел.+38-067-565-11-82

• Тетяна Євсєєва (Інститут історії України НАН України): tetiana_ievsieieva@ukr.net
Контактний тел.: +38-067-93-22-757.

Інформаційний лист та текст заявки на конференцію у форматі *.doc.