Документи Маркса та Енгельса стали доступні через Інтернет


Оригінальні документи Карла Маркса і Фрідріха Енгельса оцифровані і відтепер доступні в режимі онлайн через каталог веб-сайту Міжнародного інституту соціальної історії та цифрову інтернет-бібліотеку “Europeana”. Доступ відкритий всім бажаючим без обмежень. Певної пікантності цій новині додає знаменита нерозбірливість Марксового почерку – нині кожен самостійно може повправлятися в розшифровці факсиміле класика.

Документальна спадщина Маркса та Енгельса з 1938 року зберігається в Амстердамі у фондах Міжнародного інституту соціальної історії, що діє в структурі Королівської Академії мистецтв та наук Нідерландів. Поряд з рукописами теоретичних та публіцистичних праць знаходиться обширне листування Маркса з дружиною Женні фон Вестфален та його родинні папери. Особливу цінність становлять авторський власноруч написаний варіант “Маніфесту Комуністичної партії” (“Manifest der kommunistischen Partei”) 1848 року та перше видання першого тому “Капіталу” (“Das Kapital”) 1867 року з особистими примітками Маркса. Обидва раритета у червні 2013 року були включені до Реєстру ЮНЕСКО “Пам’ять світу” (“Memory of the World”). Загальний об’єм архіву за метричною системою складає 5,6 метра.

Оцифровування творів основоположників марксизму здійснювалося в рамках масштабного проекту з оцифровування архівів, придбаних Інститутом у 1930-і роки. Раніше були переведені в електронну форму та виставлені в Інтернет архіви Михайла Бакуніна, Льва Троцького та Луїзи Мішель.

Свідоцтво про народження Карла Маркса.