Трагічні роковини. Архівний слід


В ніч з 3 на 4 вересня 1985 року в тюремному карцері на далекій Пермській землі помер великий український поет Василь Семенович Стус. Нині, коли Україна вимушена ставити чоло ворогам, що прагнуть позбавити її волі, правди, самостійності – образ Василя Стуса відчитується нами по-новому, набуває потужного і глибокого значення.

Також 4 вересня – день прем’єри у київському кінотеатрі “Україна” легендарної стрічки Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”, яка відбулася рівно 50 років тому – 1965 р. Ця подія була опосердкованою причиною того, що Василь Стус став співробітником Центрального державного історичного архіву УРСР у м. Києві. Перший показ фільму перетворився на акцію протесту українських інтелігентів-шістдесятників проти численних арештів дисидентів, що відбулися протягом 1965 р. Одним з тих, хто взяв того дня слово, був Василь Стус. Саме він виголосив тоді: “Хто проти тиранії – встаньте!..”

… Наприкінці вересня Стуса відрахували з аспірантури Інституту літератури АН УРСР за “систематичне порушення норм поведінки аспірантів та співробітників наукового закладу”. Таким чином перед ним постала необхідність працевлаштування, і після зміни декількох місць роботи, 13 счня 1966 р. його обуло зараховано на посаду молодшого наукового співробітника Центрального державного історичного архіву УРСР у м. Києві. На жаль, його робота в архіві тривала менш ніж півроку, проте цей епізод є однією з важливих сторінок історії установи. У каталогах ЦДІАК України досі зберігаються картки, написані його рукою – як своєрідне нагадування про нього, як маленький сигнал майбутнім поколінням, як пам’ять про те, що ніхто з нас не має права відступати перед жодною небезпекою, коли мова йде про незалежність, волю, існування України.

Торуй свій шлях – той, що твоїм назвався,
той, що обрав тебе навіки-вік.
До нього змалку ти заповідався
до нього сам Господь тебе прирік.

У цій виставці представлено копії документів з особової справи Василя Стуса, що зберігаються у ЦДІАК України. Оригінал справи було передано до Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України.

Начальник відділу
довідкового апарату та обліку документів
ЦДІАК України
Ганна Путова


1966 р. січня 13. – Заява В. Стуса про прийняття на роботу у Центральний державний історичний архів УРСР (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 1).


1966 р. січня 17. – Особовий аркуш обліку кадрів В. Стуса (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 2).


1966 р. січня 7. – Автобіографія В. Стуса (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 5).


1959 р. липня 1. – Дилом В. Стуса про закінчення Сталінського (Донецького) державного педагогічного інституту. Копія, зроблена В. Стусом (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 6).


1966 р. травня 3. – Наказ директора Центрального державного історичного архіву УРСР про переведення В. Стуса на посду старшого наукового працівника (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 9).


1966 р. січня 25. – Картка географічного каталогу ЦДІАК України, складена рукою В. Стуса.


1966 р. травня 28. – Заява В. Стуса з про звільнення з Центрального державного історичного архіву УРСР (ЦДІАК України, ф. 2245-р, оп. 3, спр. 292, арк. 10).