Матеріали Круглого столу по Другій світовій війні на нашому сайті


У розділі “Наукові збірники” нашого сайту оприлюднено матеріали Круглого столу “Україна у Другій світовій війні: проблеми і перспективи дослідження історичних джерел”, проведеного нашим Інститутом 15 жовтня 2015 року.

Учасники розглянули питання ідеологічної складової війни нацистської Німеччина проти СРСР, на вістрі якої був Оперативний штаб райхсляйтера Розенберґа, примусової праці та перебування українських в’язнів у нацистських концтаборах, обговорили методику досліджень документів про церковне життя в Україні у період Другої світової війни (1939–1945 рр.).

Найбільше уваги було приділено різноманітним аспектам руху опору в Україні, зокрема, специфіці архівування та зберігання документів в УПА, бойовому шляху окремих персоналій та підрозділів УПА, ОУН. Також була розглянута структура агентурних справ НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ УРСР проти членів ОУН і УПА, інформаційний потенціал архіву ОУН у Києві щодо подій Другої світової війни та слідчої справи на радянського резидента у Києві Івана Даниловича Кудрі.

Тези виступів виставлені окремими файлами у форматі Word.