Бібліотека рідкісних книг та рукописів Бейнеке / The Beinecke Rare Book and Manuscript Library


Восени після річної реконструкції відкриється для відвідувачів одне з найбільших у світі спеціалізованих сховищ рукописів та старовинних книг – Бібліотека Бейнеке (The Beinecke Rare Book and Manuscript Library) Єльського університету в місті Нью-Хейвен, штат Коннектикут, США. За виділені університетом 73 мільйони доларів вдалося повністю модернізувати систему пожежогасіння та змонтувати складну мережу комп’ютеризованих камер і моніторів, що за ефективністю прирівнюється до системи нагляду в казино. Водночас замінені на сучасніші прилади, які підтримують належний рівень температури і вологості: директор бібліотеки Едвін С. Шредер (Edwin C. Schroeder) згадує, що попередні ревіли неначе літак на злеті.

До появи сучасного будинку рідкісні папери та цінні книги Єля зберігалися на спеціальних полицях у різних залах старих бібліотечних корпусів. Попри зусилля університету, ці приміщення були не дуже пристосовані до вимог рукописної колекції – бракувало місця і зручності, доводилося вдаватися до хитрощів щоб запобігти потраплянню прямого сонячного світла до читальних залів. Новий модерністський будинок, зведений 1963 року видатним американським архітектором Гордоном Буншафтом (Gordon Bunshaft), всі проблеми вирішив одним ударом. Спонсорами будівництва виступили відомі американські підприємці німецького походження, збирачі книжкових та рукописних колекцій, меценати Єльського університету, брати Едвін, Фредерік і Вальтер Бейнеке (Edwin, Frederick and Walter Beinecke). Їхнім іменем новий заклад і назвали.

Споруда зведена з вермонтского мармуру, граніту, бронзи та скла і своїми формами різко контрастує з навколишніми неокласичними і готичними корпусами.

У центрі майже непрозорого сітчастого папарлелепіпеда розташована скляна шестиповерхова книжкова вежа, розрахована на 180 000 найцінніших одиниць збереження. Система пожежогасіння тут також незвичайна: замість водяних розбризкувачів з вогнем борються комбінацією газів. Відвідувачі до вежі не підпускаються, а розташовуються у різних зонах на різних рівнях навколо неї.

Нижче основної будівлі знаходяться ще два поверхи, які містять механічне обладнання і велике книжкове сховище, а також каталог, довідкову кімнату, читальний зал і офіси персоналу. У перші десятиліття свого існування Бібліотека Бейнеке була відкрита лише для професійних дослідників, нині сюди приходять також єльські студенти і практично всі бажаючі. Відділ технічного обслуговування розташований окремо за милю на північ від основного корпусу.

Щорічно фонди поповнюють від 10000 до 15000 книг, близько 300 метрів рукописних архівів (за лінійною системою вимірювання) і від 2000 до 3000 особливих бібліографічних одиниць (середньовічні твори, щоденники, листи і фотографії). Бюджет закупівлі не оголошується.

Найвідоміші зі скарбів Бібліотеки Бейнеке − загадковий і досі не розшифрований рукопис Войнича, один з 49-ти збережених екземплярів Біблії Гутенберга та американська частина архіву Іосифа Бродского.

Офіційний сайт − http://beinecke.library.yale.edu/

За матеріалом http://www.wsj.com