Туровське Євангеліє


Рукописне кириличне Євангеліє-апракос XI століття було знайдене 1865 року в м. Турові (Білорусь) у ящику з-під вугілля учасниками організованої Віленським навчальним округом археографічної експедиції – учителями М. Соколовим та В. Грязновим. Тоді ж манускрипт передали до Віленської Публічної бібліотеки.

Євангеліє-апракос короткого типу – богослужбовий збірник євангельських читань, які розташовані по порядку прочитання окремих фрагментів під час соборних богослужінь. У ранньохристиянській писемності саме апракосний, богослужбовий тип викладу Нового Заповіту був найбільш поширеним.

Від оригінального манускрипту збереглося тільки 10 пергаментних аркушів розміром близько 22,2 см в довжину і 17,8 см в ширину, розлінованих на 17-18 рядків. Саме тому в історіографії пам’ятку часто називають “Туровськими листками”. Текст написаний уставом каштановими чорнилом. У збережених фрагментах є одинадцять літер-ініціалів, розфарбованих синім, зеленим і червоним. Палеографічні особливості близькі до характеру тексту Реймського Євангелія.

Походження Туровського Євангелія невідоме. Можна лиш зауважити, що найдавніші списки короткого апракоса, серед яких і Туровський, мають переважно болгарські корені. На полях двох аркушів знаходяться вкладні записи на Туровську Спасо-Преображенську церкву, якій, ймовірно, колись належав апракос. Вони свідчать, що у 1508-му і 1513-му роках Костянтин Острозький, його дружина і син дарували храму та її священикам Митрофану і Матвію сільськогосподарські угіддя. Зазначені вклади були підтверджені у 1731-му і 1790-му роках, про що на полях також зроблені записи.

У 1869 році пам’ятку видали у Вільні хромолітографічним способом, у 1876 році Ізмаїл Срезневський її перевидав у Санкт-Петербурзі. Нині Туровське Євангеліє зберігається у бібліотеці Академії наук Литви ім. Врублевських. У 2014 році з ініціативи Національної бібліотеки Білорусі в рамках її спільного проекту з компанією Xerox вийшло з друку факсимільне видання тиражем 500 примірників. Ці книги продаватися не будуть, їх передадуть бібліотекам, музеям і іншим білоруським закладам культури. Незабаром планується друге видання, яке надійде у продаж.

В режимі онлайн можна ознайомитися з публікацією тексту Туровського Євангелія та дослідженням її історії, здійсненими 1869 року Петром Гільтебрандтом.