Таблички з римського форту Віндоланда


У Британському музеї (Лондон) зберігається давньоримський аналог києворуських берестяних грамот – т. зв. таблички з Віндоланди, унікальна пам’ятка побутової писемності античного світу. Віндоланда була одним з основних військових фортів на північному кордоні римської Британії перед зведенням Адріанового валу.

Починаючи з 1973 року, у місцевому болотистому грунті знайдено більше 750 тонких дерев’яних табличок, розміром з сучасну поштову листівку. Більшість текстів датується I-II ст. н. е. і виконані римським скорописом за допомогою вугільного чорнила. Посередині дощечки мали надріз, за яким вони, мабуть, складалися навпіл. По краях табличок прорізані отвори.

Таблички з Віндоланди містять як офіційні послання і документи, так і приватну переписку. Деякі тексти це фрагменти літературних творів. Вірогідно скупчення табличок утворилося у смітнику біля резиденції командира форту, адже більшість послань так чи інакше стосуються військового життя гарнізону – від офіційної переписки щодо постачання до приватних листів легіонерів. Це найстаріші збережені рукописні документи Великобританії.

Досі вважалося, що найпопулярнішим способом переписки у римському світі були сувої папірусу або таблички, вкриті шаром воску. Тепер до них додалися тонкі пластинки деревини, настільки крихкі, що нині вимагають надзвичайно ретельного збереження у контрольованому середовищі.

Діловий лист Октавіуса, оптового поставщика товарів для римської армії.

Таблички у вітрині Британського музею.

Детальніше з історією та особливостями цих оригінальних писемних пам’яток можна ознайомитися в українській Вікіпедії та на численних англомовних сайтах.

Електронна база табличок з Віндоланди доступна онлайн на сайті Оксфордського університету.