Науковці відтворили біблійний текст зі спаленого 1500-літнього пергаменту


Сучасні технології дозволили ізраїльським та американським дослідникам прочитати текст із обвугленого пергаментного сувою VI століття нашої ери, який був знайдений на згарищі стародавньої синагоги в Ейн-Геді на березі Мертвого моря ще 1970 року, але до останнього часу лишався загадкою.

“Найпередовіші технології дозволили нам практично розгорнути і прочитати сувій з уривками з Біблії, записаними близько 1500 років тому, – говорить Пніна Шор (Pnina Shor) з Ізраїльського управління старожитностями. – Після сувоїв Мертвого моря це найбільш значуща знахідка з біблійними письменами”.

“Ми намагалися прочитати текст одразу після виявлення, але, зрозуміло, безуспішно, – розповідає археолог Сефі Порат (Sefi Porat), один з членів команди, що працювала на руїнах синагоги в 1970 році – Досі ми не знали, що приховував цей обвуглений шматок пергаменту”. Порат розповів, що Ейн-Геді був єврейським селищем у візантійський період (IV-VII століття н. е.).

Згорілий сувій знайшли у святому ковчезі великої синагоги з вишуканою мозаїчною підлогою. Селище було повністю спалене чи то під час набігу кочівників, чи то через конфлікт з візантійською владою, і ніхто більше туди не повернувся. Крім сувою в синагозі Ейн-Геді виявили бронзовий свічник і скриньку для пожертв.

Довжина пергаментного фрагмента – всього 7 сантиметрів і на перший погляд він схожий на звичайне вугілля. Однак на ньому були написані вісім віршів Книги Левіт – третьої книги П’ятикнижжя (Тори), Старого Заповіту і всієї Біблії. Ці вірші описують правила ритуального жертвопринесення.

До минулого року сувій зберігався у темному сховищі Ізраїльського управління старожитностями разом з сувоями Мертвого моря. Це тривало до того часу, поки ізраїльська компанія Merkel Technologies запропонувала розшифрувати написи на сувої за допомогою свого мікро-КТ-сканера.

Отримані тривимірні скани були відправлені фахівцям університету Кентуккі (США), які розробили спосіб цифрової обробки зображень і представили перші фрагменти тексту. Шор вважає, що повний сувій містив весь текст Тори. Однак американські колеги попереджають: поки зарано розраховувати, що весь пергамент з Ейн-Геді можна бути розшифрувати.

Історики кажуть, що це відкриття заповнює важливий пробіл між сувоями Мертвого моря, написаними більше двох тисячоліть тому, і кодексом Алеппо X століття.

http://uknow.uky.edu