У Польщі оприлюднили невідомі фотографії перших днів Другої світової


Інститут національної пам’яті Польщі придбав на Інтернет-аукціоні альбом з невідомими фотографіями початку Другої світової війни. Досі всі фотографії цього періоду були зроблені агенцією “Foto-Sönnke”. Як з’ясувалося, військові дії висвітлював і інший фоторепортер, особу якого, на жаль, поки не встановлено. Втім, з підписів зрозуміло, що автор був, найшвидше, поморським німцем і співчував нацистському вторгненню.

Альбом має назву “Kampf um Danzig” (“Битва за Данциг”), хоча фотосюжети охоплюють не лише Гданськ (у німецькомовній топоніміці – Данциг), а й сусідні населені пункти (зокрема, Гдиню) та півострів Вестерплатте, де у вересні 1939-го року проходили запеклі бої. Автор документує воєнні дії з боку німців, а закінчується серія знімками візиту Гітлера та нацистської верхівки до окупованої Північної Польщі. Загалом в альбомі 33 аркуші, на які приклеєні 105 фотографій з авторськими текстівками німецькою мовою, пізніше дубльованими польською.

“Це виняткові фотографії. Досі небачене свідчення перших днів війни на Помор’ї, яке має надзвичайну цінність для істориків”, – заявив Ян Данилюк з польського Музею історії Другої світової війни.

Як відомо, 76 років тому 1 вересня з нападу нацистської Німеччини на Польщу почалася Друга світова війна. 17 вересня у спину знекровленій польській армії вдарив Радянський Союз.

Фотографії всіх аркушів знайденого альбому можна побачити на порталі TVP.info.

Відомі знімки перших днів окупації міста Гдині (німецька назва – Готенхафтен), зроблені агенцією “Foto-Sönnke”, виставлені на сайті http://www.gotenhafen.pl.