Вийшла з друку “Присяга Війська Запорозького Низового 1762 року”


Щойно з’явився з друку збірник “Присяга Війська Запорозького Низового 1762 року” (упорядкування та передмова Івана Синяка. – Чернігів: Видавець Лозовий В. М., 2015. – 240 с.). Книга вийшла під грифом Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Державної архівної служби України та Центрального державного історичного архіву України у м. Києві.

У виданні здійснено археографічну публікацію групи джерел, які стосуються приведення до присяги на вірність імператору Петру ІІІ запорозьких козаків у 1762 році. Джерельна база публікації охоплює реєстр запорозьких козаків, котрі проживали на Запорозькій Січі та в її околицях і присягнули на вірність новому монарху, витяги з присяжних списків низовиків, які присягали на території Гетьманщини, а також переписку між паланками і Кошем з приводу проведення присяги. Призначається науковцям, викладачам і студентам, краєзнавцям, усім, хто цікавиться історією України.

Упорядник – старший науковий співробітник нашого Інституту – дякує всім, хто причетний до виходу книги, а саме своєму вчителю – доктору історичних наук, професору Віктору Брехуненку, кандидату історичних наук Сергію Горобцю та меценату видання Віталію Рябцеву.

Більше інформації можна отримати від упорядника за адресою iuad@ukr.net.