Фоліанти в ланцюгах


У стародавні часи книга за визначенням була дорогоцінним елітарним предметом і проблема її убезпечення від зловмисників була надзвичайно актуальною.

Перші публічні бібліотеки з’явилися ще за античності, але згодом, у добу Середньовіччя, книгозбірні стали здебільшого закритими і зосереджувалися в монастирях. Поступово ідея відкритого доступу до літератури почала повертатися і на початку Відродження бібліотеки знов відкрили двері для широкої публіки. Тоді й постало з усією гостротою питання, як зберегти книги від викрадення. Вирішення обрали “дешеве й сердите” – книги припинали через залізні вушка ланцюгами до полиці або столу.

Після винайдення в Європі набірного друкарського шрифту ціна книг значно знизилися і необхідність їхнього приковування зникла. Однак частину старовинних фоліантів з ланцюгами лишили вже суто як пам’ятки, чудернацький шматочок стародавньої історії.

* * *

Бібліотека собору в Херефорді, Англія, є найбільшою збереженою бібліотекою такого типу. Завдяки ланцюгам, до нас дійшли унікальні видання типу збірника літургійної хорової музики 1200 року або англо-саксонського Євангелія 780 року.

* * *

Бібліотека Зутфен, Гельдерланд, Нідерланди.

* * *

Бібліотека Королівської школи граматики в Гілфорді, Англія.

* * *

Бібліотека Malatestiana в Чезені, Італія. Перша публічна бібліотека в Італії та Європі, чия історія починається у 40-х роках XV століття. Внесена до реєстру ЮНЕСКО “Пам’ять світу”.

* * *

Бібліотека Френсіса Трігга у Грентемі, Англія. Одна з перших англійських публічних бібліотек.

* * *

Бібліотека церкви в маленькому містечку Уімборн Міністер, Англія. Започаткована 1686 року, як одна з перших публічних бібліотек в країні. Найстаріша книга релігійно-повчального характеру написана в 1343 році.

* * *

Прикута книга з бібліотеки Гілдхол, Лондон, Англія.

http://www.vanillamagazine.it