В Англії знайдено найстаріший список Корану


Співробітники Університету Бірмінгема (Велика Британія) з’ясували, що сторінки рукописного Корану, які зберігаються у них в бібліотеці, є одні з найдавніших у світі фрагментів священної книги мусульман.

Сторінки рукопису разом з тисячами інших стародавніх документів з Близького Сходу в 1920-х роках передав університету уродженець Іраку, історик Альфонс Мінгана. Майже століття найцінніша книга пролежала на полицях бібліотеки непоміченою. Нарешті один з аспірантів зацікавився манускриптом і запропонував провести радіовуглецевий аналіз. Результати виявилися приголомшливими: документ був написаний між 568 і 645 роками, тобто його вік становить не менше 1370 років.

Глава відділу спеціальних колекцій Університету Бірмінгема Сьюзан Уоралл визнала, що вчені “навіть у найсміливіших своїх мріях” не могли припустити, що рукопис виявиться таким стародавнім. За віруваннями ісламу, пророк Мухаммед отримував одкровення, які потім лягли в основу Корану, між 610 і 632 роками. Це означає, що переписувач теоретично міг зустрічатися з пророком Мухаммедом або слухати його проповіді.

Професор релігієзнавства Девід Томас відзначає, що різні частини цього примірника Корану були написані на пергаменті, камені, пальмових листках і лопатках верблюда з застосуванням ранньої хиджазької форми писемної арабської мови. Ці рукописи були зібрані воєдино і оформлені в книгу приблизно до 650 року. При цьому пергаментна частина, з великою вірогідністю, створювалася менш, ніж за 20 років до смерті Мухаммеда.

“Ці частини Корану текстуально дуже близькі до Корану в його сучасному вигляді. Це підтверджує версію, що текст священної книги мусульман зазнав невеликих зміни або взагалі не змінювався”, – підкреслює Томас.

Оскільки радіовуглецевий аналіз не дозволяє встановити точну дату, є ще кілька рукописів, які можуть змагатися з бірмінгемським екземпляром Корану за звання найстарішого. Тому, подальші археографічні сюрпризи можливі.

http://www.bbc.com